حادثه قتل غیرنظامیان باعث خشم افغان ها شده است
یک سرباز آمریکایی که به قتل ۱۶ غیرنظامی افغان در روز یکشنبه متهم است به کویت منتقل شده است.
مقام ها می گویند که مراحل قانونی علیه این سرباز در کشور دیگری طی خواهد شد.
پارلمان افغانستان خواستار محاکمه علنی این سرباز در داخل افغانستان شده بود، اما براساس توافقنامه ای که قبلا میان حکومت افغانستان و آمریکا امضا شده، شهروندان خارجی که در افغانستان مرتکب جرمی می شوند، باید در کشورهای خود شان محاکمه شوند.
در عین حال، مقامات می گویند، فردی که روز گذشته پس از رانندگی در مسیر باندی که هواپیمای وزیر دفاع آمریکا در هلمند در آن نشست می کرد، بازداشت شد، از اثر جراحاتی که برداشته بود، جان داده است.
این راننده، موتر (خودرو) خود را با سرعت بالا وارد باندی کرد که هواپیمای لئون پانهتا در آن نشست می کرد، اما در نهایت، موتر او به داخل یک گودال افتاد و شعله ور شد.
این راننده پس از آنکه دچار سوختگی شده بود، بازداشت شد. مقامات می گویند که آقای پانهتا و سایر سرنشینان هواپیمای او با خطری روبرو نبوده اند.
سفر وزیر دفاع
وزیر دفاع آمریکا، بلند پایه ترین مقام آمریکایی است که پس از حادثه کشته شدن شانزده غیرنظامی به دست یک سرباز آمریکایی در ولایت قندهار، وارد افغانستان می شود.
او پس از دیدن از هلمند، به کابل آمده و قرار است با مقامات افغان گفتگو کند.
آمریکا این نگرانی را دارد که نیروهایش در افغانستان به دلیل حادثه روز یکشنبه هدف حملات انتقام جویانه قرار گیرند.
سرباز مظنون در حادثه یکشنبه که از او نام برده نشده هنوز رسما متهم نشده است.
گفته می شود که او پایگاه خود را پیش از سحرگاه ترک کرد، وارد چند خانه در یک روستا شد و به مردان، زنان و کودکان در خانه هایشان تیراندازی کرد.
به گفته جان کربی سخنگوی پنتاگون او تا روز چهارشنبه بعد از ظهر در پایگاه ارتش آمریکا نگاهداری می شد و سپس "براساس توصیه های حقوقی" از این کشور منتقل شد.
سروان کربی گفت: "ما در افغانستان امکانات بازداشتگاهی خوب نداریم."
اعضای پارلمان افغانستان درخواست کرده بودند که او باید در کشور آنها محاکمه شود.
اما پل آدامز خبرنگار بی بی سی در واشنگتن می گوید آمریکا همواره پافشاری کرده است که اتهامات تخلف علیه سربازانش در چارچوب نظام حقوقی ارتش آمریکا مورد بررسی قرار گیرد.
مقام های آمریکایی می گویند این سرباز با پای خود تسلیم شد. آقای پانه تا گفته است که اگر این سرباز گناهکار شناخته شود می تواند حکم اعدام بگیرد.
گفته می شود که او چند بار به عراق اعزام شده بود اما اولین بار بود که برای ماموریت به افغانستان فرستاده می شد.
ناتو و دولت آمریکا می گویند که تغییری در استراتژی آمریکا صورت نخواهد گرفت.
نیروی کمک امنیت بین المللی ناتو (آیساف) تا پایان ۲۰۱۴ همه نیروهایش را از آن کشور خارج خواهد کرد. نیروهای آمریکایی نیز همین جدول زمانی را دنبال می کنند.